Historien om Castor
Historien om Castor byder på mange spændende overraskelser. Gå på opdagelse i tidslinjen, og bliv bl.a. klogere på, hvordan Castor gik fra at være en galease med fiskefangst i Nordsøen til i dag, hvor hun sejler i Bogense med både lokale, turister og chartergæster.
God læselyst!
- 1936
Castor er efterhånden en lidt ældre og fin dame. Hun blev nemlig bygget i 1936/1937 ved Jensen & Lauridsens Skibsbyggeri i Esbjerg. Castor er en galease med flot sejlføring. Linjeføringen er hajtypen, som var typisk for fiskegaleaser fra den tid. Castor blev brugt til fiskeri i Nordsøen, og det hænger sammen med, at hun var bygget som en snurrevodskutter med hyttefad. Der blev typisk fanget fladfisk som rødspætter, isinger og tunger. Hun har også været oppe ved Lofoten i Norge for at fange torsk.
- 1950'erne
Indtil 1950’erne sejlede Castor på fiskeri i Nordsøen. I mellemtiden blev hun forsynet med en stor dieselmotor, og hele sejlføringen blev fjernet. Formålet var at få mere plads på dækket, og driften blev mere rationel.
- 1960'erne
I 1960’erne gennemgik Castor en større forvandling, fordi hun skulle fungere som et lejrskoleskib for unge kriminelle. Hyttefadet blev skiftet ud med salonen, som også kan ses i dag. I flere år sejlede hun med de unge kriminelle, der blev hjulpet med deres ophold ombord på skibet. Senere sejlede hun rundt med turister, lokale og chartergæster ved Kattegat og Lillebælt – næsten som vi kender hende i dag.
- 1996
1996 skiftede hun sine vante rammer ud, fordi hun blev indkøbt af et aktieselskab, som bestod af lokale borgere fra Bogense. De valgte at købe Castor, fordi de kunne se den gode ide i at sejle med Bogenses turister. Sidenhen har hun hørt til Bogense.
- 1998
I 1998 fik hun to nye master af lærk fra Gyldensteen Gods.
- 2002
I 2002 blev hun jagtrigget som den galease, hun er i dag.
- 2014
Efter 18 år som aktieselskab blev Castor i 2014 ejet af Den Selvejende Institution (DSI) Castor af Bogense. Det åbnede op for flere muligheder, fordi der nu kunne søges om fonde og tilskud til driften af Castor. At drive Castor på denne måde kræver mange frivillige timer.
- 2018
20. september 2018 slog skipper alarm. Folk stimlede til, da himlen var dækket af en tyk sort røg, som kom fra Castors maskinrum. Castor var desværre brudt i brand, da hun lå til kaj ved Bogense Gl. Havn. Heldigvis kom ilden hurtigt under kontrol, men det viste sig desværre, at skaderne var mere omfattende end håbet. Hun blev erklæret totalskadet, og der skulle derfor en genopbygning til. Castor kom på værft, og det blev til en stor omgang. Håndværkerne fik bl.a. installeret et nyt køkken og toilet, og så er den bedste kvalitet af egetræ også at finde på Castor.
- 2020
I august 2020 stod Castor klar igen i Bogense Havn, men grundet Corona blev det ikke til mange sejlture.
- 2022
Castor står i dag helt klar til at kunne tage imod en masse passagerer her i 2022.
Faciliteter på Castor
- Salon med spiseplads til 25 personer
- Køkken med kogeplade, køleskab og service til 40 personer
- Toilet
- Salg af kaffe, øl, vand og vin
- Højttalere
Se billeder af faciliteterne i vores spændende galleri
Castor i tal
- Castors nr.: E. 393
- Længde: 52 fod / 15,8 m
- Bredde: 16 fod / 4,8 m
- Vægt: 40 tons
- Dybgang: 3 m
- Antal: 39 passagerer ombord
- Sejl: 4 faste sejl (storsejl, mesan, fok og klyver)
Vidste du at…
… en flok frivillige pensionister sætter Castor i stand?
De frivillige kræfter består primært af pensionister, der alle er glade entusiaster. Efter vinterpausen sætter de Castor i stand, hvor de bl.a. skurer og sliber samt vasker og monterer. De kalder sig selv for Bundholdet og har et fantastisk sammenhold.
Dem kan du læse meget mere om under Castors Venner og jazz.
… Castor er på værft hvert forår?
Hvert forår er Castor på værft for vedligeholdelse af de sikkerhedsmæssige forhold i skibets konstruktion, redningsflåder samt maskine. På den måde sikres det, at I som passagerer trygt kan sejle med Castor.