Askespredning på M/S Castor
Få en helt unik og personlig måde at ære et liv på i det Nordfynske øhav med det gamle fine træskib M/S Castor. På Castor tilbyder vi en smuk og mindeværdig afsked. Vi sikrer, at den I har kær mindes på en værdig og fredfyldt måde, og sammen finder vi frem til, hvordan højtideligheden skal være, så den passer til lige netop jeres og den afdødes ønsker.
Sådan foregår højtideligheden
Vi tager jer trygt igennem hele forløbet – både før, under og efter højtideligheden.
Før højtideligheden finder vi sammen en dato, og i samarbejde med skipper finder vi det helt rigtige sted at sprede asken – ud fra de ønsker I og/eller den afdøde har. Derudover finder vi sammen ud af, hvordan højtideligheden skal foregå, så I bedst kan få sagt det sidste farvel til den afdøde. Skipper bliver orienteret om, hvad der skal ske – på den måde sikrer vi, at besætningen ombord skaber højtidelige og værdige rammer for jer.
Under højtideligheden starter I med at gå ombord på skibet og bliver sejlet stille og roligt ud til de aftalte koordinater. Skipper giver besked, når I ankommer til det aftalte sted. Når ceremonien skal starte, meddeler i det til skipper, som slukker for motoren og trækker sig tilbage, så oplevelsen bliver fredfyldt. I udfører ceremonien, som kan indeholde sange, taler osv., hvorefter asken spredes. Der vil være god ro og tid til at mindes den afdøde. Herefter sejles der stille og roligt tilbage mod land, hvor der er mulighed for spisning, hvis ikke det ønskes ombord på skibet.
Efter højtideligheden sender vi jer, der ønsker det, et personligt brev med posten, hvor koordinaterne for askespredningen indgår samt eventuelle andre informationer efter aftale.
Hver gang I ser udover havet, vil I kunne mindes og sende jeres tanker til den afdøde.

Jeres ønsker er vigtige
For at give jer den mest personlige og værdige højtidelighed, lytter vi rigtig gerne til jeres ønsker for, hvordan højtideligheden skal foregå. Det kan være, at den afdøde har skrevet specielle ønsker ned, I vil spille en særlig sang, der minder om den afdøde eller lignende. Vi ved, det er en svær tid, og derfor vil vi skabe de bedste rammer for jer, så I kan mindes den afdøde på en helt personlig og værdig måde.
Praktiske informationer
- Varighed : Højtideligheden vil vare mindst 2 timer
- Antal ombord : Der kan i alt være 39 pårørende ombord
- Mødested: Som udgangspunkt er mødestedet ved Bogense Havn, men kan ændres efter aftale
- Koordinater : De aftalte koordinater for askespredningen kan godt ændre sig en smule afhængig af vind og vejr på dagen. I få tilfælde kan turen de værre blive aflyst pga. dårlige vejrforhold
- Forplejning : I kan selv vælge at medbringe mad, hvor I får kabyssen til rådighed, når maden skal anrettes. Vi har mulighed for at servere øl, vand, vin og kaffe, hvis det er aftalt på forhånd. I kan også vælge at spise på cafe eller restaurant efter højtideligheden. Vi samarbejder med flere spisesteder i Nordfyns Kommune
- Lovgivning : Vi følger gældende lovgivning for askespredning
Lovgivning
Vælger I askespredning som jeres måde at tage afsked med jeres kære på, er der en række regler, som skal overholdes. De regler fremgår i begravelseslovgivningen af bekendtgørelse af lov om begravelse og ligbrænding §3 stk. 3.
Sådan gives der tilladelse til askespredning
Når der skal gives tilladelse til askespredning iflg. lovgivningen, så kan det ske ud fra to måder.
Den ene måde er, når de pårørende til den afdøde ansøger om askespredning. Det kan være de mundtligt har fået fortalt af den afdøde, at vedkommende gerne ville askespredes. Det skal altså være utvivlsomt, at den afdøde gerne ville have sin aske spredt.
Den anden måde er, når den afdøde selv har ønsket at blive spredt. Den afdøde kan skriftligt have udtryk sit ønske på borger.dk, hvor en blanket kan udfyldes. Den afdøde kan også have skrevet det på et stykke papir. På papiret skal følgende fremgå: ønsket, navn, adresse, cpr. nr., dato og underskrift.
Her må asken spredes
Asken må spredes i det åbne hav samt i visse fjorde og bugter. Det helt afgørende for stedet er, at der er en nødvendig strøm, så asken kan opløses hurtigt i vandet. Derfor er det ikke tilladt at sprede asken i søer, vandløb samt over landjorden.
Selve højtideligheden
Der gælder også en række regler til selve højtideligheden.
Det er op til de efterladte at finde frem til, hvornår asken skal spredes, da der ikke er en frist for dette, og så er det de pårørende, som skal sprede asken.
Når højtideligheden finder sted, må det ikke foregå på en måde, så det vækker opsigt.
Derudover er det ikke tilladt at nedsænke urnen, som asken ligger i, i havet, og det gælder også, selvom urnen er fremstillet af organisk materiale.
Deling af asken
I Danmark er der mulighed for at dele asken fra den afdøde. Det kan være, at den afdøde er opvokset i udlandet, men som har levet størstedelen af sit liv i Danmark. Ministeriet tillader, at asken kan deles, så noget af asken nedsættes på en Kirkegård i Danmark, mens den resterende aske nedsættes på en kirkegård i udlandet.
Derudover er det også tilladt, hvis der er et ønske om at nedsætte noget af asken på en kirkegård, mens resten spredes over havet. Det er dog ikke muligt at nedsætte asken på to eller flere kirkegårde i Danmark.
8